Schapenvacht schoonmaken

– Blog –

De reis van jouw schapenvacht

Voordat jouw schapenvacht op de bank of stoel ligt heeft de vacht er al een hele reis opzitten. Het begint met een blij schaap in een mooie groene wei. Wij kunnen je daarom ook geruststellen en vertellen dat al onze schapenvachten niet worden gehouden en geslacht voor de vacht. Een boer houdt een schaap nooit enkel voor de vacht, maar bijvoorbeeld als melkschaap, voor de wol, vegetatie of voor het vlees. De vacht van een schaap is een restproduct van de slacht, welke wordt opgekocht bij een slachterij en vervolgens wordt gelooid in een looierij.

Schaap in de wei

Het looiproces

Eenmaal aangekomen bij de looierij begint het looiproces. Maar wat is looien eigenlijk? Het looien van een vacht is belangrijk bij het maken van leer. Als een vacht niet gelooid wordt, is de dierenhuid niet bestand tegen het natuurlijke ontbindingsproces. Door te looien zorg je ervoor dat het leer soepel blijft, de haren zacht en de kleur natuurlijk. Het looiproces is nog steeds een ambachtelijk en arbeidsintensief proces.

Al onze schapenvachten worden ecologisch gelooid. Dit betekent dat er wordt gewerkt met milieuvriendelijke stoffen. Daar tegenover staat het chemisch looien. Chemisch looien gebeurd met onnatuurlijke stoffen, welke vervuilende afvalstoffen met zich mee brengen die slecht zijn voor het milieu.

Het looiproces begint met een ‘zoutbad’. De vacht wordt in een bak vol met zout gelegd, waarna het een lange tijd grondig wordt gewassen. Dit gebeurt in een looibak, een hele grote wastrommel gevuld met warm water en zeep. Al het vuil en zout is nu verwijderd. Na het wassen wordt er met een ontvleesmachine het achtergebleven vlees en vet weggehaald. Vervolgens wordt de vacht nogmaals gewassen met milieuvriendelijk was- en bleekmiddel. Hierna worden ook alle overgebleven bacteriën gedood door middel van een bad met zout, zuur en vet.

Doordat de vacht gelooid is met milieuvriendelijke stoffen wordt de vacht voller, zachter en dikker.

De volgende fase van het looiproces is het drogen. De vacht wordt gedroogd met een wringmachine en daarna hangen ze ongeveer drie dagen te drogen op een verwarmde zolder. Zodra de vachten voor ongeveer 90% gedroogd zijn, worden ze door een stolmachine opgerekt om ze mooi soepel te maken. Om het leer egaal te maken, wordt de leerkant langs een schuurmachine gehaald.

IJslandse schapenvacht

Bijna klaar voor jouw bank

De vacht is nu bijna klaar voor de verkoop. De vacht wordt netjes gekamd met een kammachine en daarna nog met de hand. Hoe vaker de vacht een ‘kambeurt’ krijgt, hoe zachter de vacht wordt. Het overtollig leer wordt weggesneden en tot slot wordt de vacht glad gestreken zodat de vacht een mooie glans krijgt. De vacht is nu klaar voor de verkoop.

Hoe houd ik mijn schapenvacht netjes?

Een schapenvacht is een duurzaam product en kan dus heel lang meegaan. Dat is natuurlijk wel zo fijn! Van nature is een schapenvacht zelfreinigend. Vuil wordt grotendeels afgestoten. Als er regelmatig op de schapenvacht wordt gezeten kan het voorkomen dat deze gaat vilten. De haren gaan dan klitten en de vacht wordt minder zacht. Om de huid mooi vol te houden kan je hem af en toe uitkloppen, borstelen met een haarborstel en even buiten hangen.

Soms komt het toch voor dat er een vlek op komt, kan gebeuren! Het makkelijkst is om een schapenvacht met de hand schoon te maken met groene zeep en water. Het is niet verstandig om een schapenvacht te wassen in een wasmachine. Mocht je dit toch willen doen, gebruik dan het wolprogramma op 30 graden. Na het wassen in een wasmachine kan het zo zijn dat het leer aan de onderkant gaat scheuren of wordt heel hard en in de haren kunnen veel klitten komen. Wij raden het dus af.

Gekleurde schapenvacht

Een gekleurde schapenvacht is geverfd en kan op een vochtige of lichte ondergrond afgeven. Daarnaast is het belangrijk een geverfde schapenvacht niet te lang aan direct zonlicht bloot te stellen in verband met verkleuren. Bij natuurlijke vachten heb je dit ‘probleem’ niet.

groot aanbod schapenvachten
Kort samengevat: geef jouw schapenvacht een klein beetje liefde door af en toe uit te kloppen en te borstelen dan blijft hij fris en mooi!

Heb je nog vragen over het verzorgen of de herkomst van jouw schapenvacht? Neem dan gerust contact met ons op!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren