Hoe maak ik een koeienhuid schoon? Een koeienhuid kan je het beste schoonmaken met groene zeep en water. Het is niet de bedoeling dat je de koeienhuid hard schrobt. Als je dit doet kunnen de haren loslaten, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan. Dus probeer de vlek weg te ‘deppen’ en neem de koeienhuid na het schoonmaken nog even af met een schone doek en lauw water. Laat vervolgens de koeienvel goed drogen. Als laatste kan je er nog met een stofzuiger over de koeienvel heen, waardoor de huid weer soepel wordt.

KOEIENHUID ONDERHOUDEN EN REINIGEN

Het onderhoud van een koeienhuid is simpel. Regelmatig even de koehuid stofzuigen op een laag zuigvermogen is al ruim voldoende. Eventuele vlekken zijn meestal te verwijderen met een neutrale zeep oplossing. Voorkomen is natuurlijk beter omdat vlekken niet altijd even eenvoudig te verwijderen zijn.

VOORKOMEN VAN VLEKKEN

De haren van een koeienhuid zijn poreus en nemen gemakkelijk vuil op maar dit is eenvoudig te voorkomen. Je kan de huid beschermen door deze preventief in te spuiten met leather en textile protector.

Dat een koehuid vuil opneemt is nooit volledig te voorkomen maar preventieve bescherming helpt wel om eventuele ongelukjes gemakkelijker te verwijderen.

KAT OF HOND OP DE KOEIENHUID GEPLAST

Wederom is het van belang allereerst de huid af te nemen met een oplossing van groene zeep en water. Neem vervolgens een oplossing van 50% water en 50% schoonmaakazijn en neem daarmee nogmaals de koeienhuid af. Hierna zal de urinegeur dan al voor een deel verdwenen zijn. Eventueel kun je deze behandeling herhalen of een textile refresher gebruiken. Levert dit nog niet het gewenste resultaat op dan is uitbesteden en professioneel laten reinigen nog het enige alternatief.

ONDERHOUDEN VAN JE KOEIENHUIDEN

Met regelmaat even stofzuigen volstaat met een minimale zuigkracht. Toch zal je merken dat de koehuid na verloop van tijd zijn natuurlijk glans kwijtraakt en dof begint te worden. Dit kan je eenvoudig herstellen door zo nu en dan een klein beetje lederolie op een doekje sprenkelen en met de haren mee op de vacht aanbrengen. Hierdoor krijgt de koeienhuid zijn mooie glans weer terug blijft de huid langer in goede conditie.