Het looiproces

Het Looiproces

Het looiproces, is het looiproces zoals onze looierij haar producten looit.
De ruwe huiden komen binnen bij de looierij. Dit zijn restproducten van de slachting van de dieren voor hun vlees. De huiden en vachten worden geselecteerd op kwaliteit. Er worden uitsluitend huiden gebruikt van gezonde beesten, zonder slachtfouten en verfstrepen. Alle dieren zijn scharreldieren.

Zouten

De vachten worden daarna bewaard in pekel, een soort zout. Hierdoor wordt er voorkomen dat bacterien de huiden aantasten.
Wassen en weken
Na het zouten worden de vachten grondig gewassen. Dit gebeurt in een looibak, een hele grote wastrommel, die met warm water en zeep het vuil en zout verwijdert. Ook worden de vachten op deze manier sterk en soepel gemaakt.
Ontvlezen, opnieuw wassen en het doden van bacteriën
Vervolgens schraapt een ontvleesmachine de huiden schoon, zodat alleen de vacht en huid overblijft. De huid wordt hierna nogmaals gewassen met een milieuvriendelijk was- en bleekmiddel. Dan worden de overgebleven bacteriën gedood door het onderdompelen in een bak met zout, zuur, vet en de looiing met natuurlijke stoffen.

Drogen en bewerken

Om de vachten te drogen worden de vachten door een grote wringer gehaald en hangen ze ongeveer drie dagen te drogen op een verwarmde zolder. Zodra de vachten voor ongeveer 90% zijn gedroogd, worden ze door een stolmachine opgerekt.
Vervolgens zorgt de schuurmachine ervoor, dat het leer egaal wordt en een kammachine kamt vervolgens de vachten.
Handmatig gekamd
Hierna worden de vachten met de hand in model gesneden en nagekamd. Om de vachten van een mooie glans te voorzien worden ze gestreken met de bugelmachine. Daarna zijn de vachten gereed voor verkoop of om verder be- en verwerkt te worden.